Vierkantshoeven Herne

Langestraat 12A, Herfelingen

foto

Hof te Ezelenberg, Leenstraat 49

fotoHet zogenaamde Hof te Ezelenberg is reeds vermeld in 1580 als pachthof van de Kartuizers. Het is een gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken omheen een geplaveide binnenplaats. Naar verluidt werd de ingangspoort met duiventil omstreeks 1880 afgebroken. Het boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (kunstleien) met klokkeruiter gaat terug op een oudere kern (o.m. de ordonnantie op de begane grond en de ankers met kram en krul), doch werd naderhand verhoogd met een halve verdieping en in 1916 voorzien van een cementbepleistering. Stallingen o.m. varkenshokken, daterend uit XIX, arduinen muuropeningen en troggewelfjes met ijzeren liggers. In de vergrote langsschuur wijst een bewaarde balk met jaartal 1719 op de oudere kern.

Hof ter Grietens, Leenstraat 45

fotoNr 47 en 45, een groepering van 2 hoeven in het landschap. Aan nr 47 is een dwarsschuur verbonden met uitstekende ankerbalk en een muurpand in stijl- en regelwerk.


Leenstraat 38

foto

Leenstraat 33

foto

Hoeve van de Kartuis, Ekkelenberg 7

fotoGesloten hoeve met geplaveide binnenplaats waarvan de woning en de hoevegebouwen recent zijn. De langsschuur wijst op een oudere toestand. Witgekalkt bakstenen gebouw, afgedekt met een zadeldak (kunstleien) met windwijzer. Rondboogpoort in een verankerde en gebouchardeerde omlijsting van natuursteen met uistekende imposten en een gearmorieerde en 1721 gedateerde sluitsteen. Langsgevel voorzien van een deurtje naar het model van de schuurpoort, en van 2 steekboogvenstertjes in een omlijsting van baksteen alternerend met natuursteen. Mooie ligging aan het eind van een lange populierendreef.

Aerebeekstraat 33

foto

Hof ten Driesch, Rendries 2

fotoHof ten Driesch is een gesloten hoeve met bakstenen gebouwen uit de XIX eeuw, gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. Inrijpoort opgenomen in een dienstgebouw, met in de gevel ingewerkte Onze-Lieve-Vrouwekapel. Boerenhuis met anderhalve verdieping en zeven traveeën onder een afgesnuit zadeldak met klokkeruiter. Verhoogde begane grond voorzien van beluikte rechthoekige vensters met lekdrempels en halfradvensters met houten diepijzers op de zolder, arduinen deuromlijsting met bouwopschrift op de bovendorpel ‘FVDR 1831 MDV’ en uitgesneden deurwaaier. Tegenover de woning, langsschuur van baksteen onder afgesnuit zadeldak. Inrit onder houten latei met ingegrift jaartal 1838 en overspannen met een bakstenen rondboog.

Rendries 11

fotoGesloten hoevetje met mooi boerenburgerhuis van anderhalve verdieping en zes traveeën onder een pannen zadeldak, naar verluidt gebouwd in 1878. Arduinen deuromlijsting en beluikte rechthoekige vesnters met lateien en lekdrempels van arduin. L-vormige stalvleugel en langsschuur rondom het achtergelegen erf.

Hof van Demel, Rendries 29

fotoHoeve genoemd ‘Hof van Demel’, niet meer in activiteit.

Rendries 31

foto

De Hoge Schuur, Brikstraat 33

fotoHoeve genaamd ‘de Hoge schuur’. Activiteit: akkerbouw.

Honskalle, Lookaitse 4

fotoDeze omvangrijke vierkantshoeve dateert uit de 18de eeuw (1759) en was gedurende generaties eigendom van de familie Vanderhoudelingen. Deze invloedrijke hereboeren bepaalden jaren het dorpsbeleid; leden van deze familie waren burgemeester, schepen, enz.. Heden is deze hofstede eigendom van de familie Durant.
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), daterend uit de XVIII en XIX eeuw. Inrit naar het geplaveide erf opgenomen in de dienstgebouwen. Boerenhuis met één bouwlaag en zes traveeën afgedekt met een zadeldak voorzien van een klokkeruiter en een geprofileerde houten modillons, gedateerd 1759 op de slof van een moerbalk binnenin en eveneens op de deurlatei. Getraliede rechthoekige vensters met nieuwe lateien doch oude natuurstenen posten van negbokken. Rechthoekige deur in een arduinen omlijsting met bouwjaar op de latei en inscriptie PDV boven een eg op de vierkante sluitsteen; bekronend oculus. Rechts werd einde XIX eeuw een bijkomende deur aangebracht. Stallen en aanhorigheden zonder noemenswaardigheden, dateren uit de XIX eeuw. Bakstenen langsschuur met zadeldak, gedateerd 1841 d.m.v. baksteenkoppen in een zijgevel en met bakstenen kruismotief en initialen van de bouwer JBVHW (Jean-Baptist van Herrewegen) in de tweede zijgevel. Ommuurde tuin achter het boerenhuis.

Manhovestraat 18

foto

Het Rozenhof, Rooststraat 1, Sint-Pieters-Kapelle

fotoGesloten hoeve met gebouwen van baksteen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een geplaveid erf. Inrijpoort opgenomen in de stalvleugel. Boerenhuis met verhoogde begane grond van acht traveeën afgedekt met een zadeldak, bekroond met een klokkeruiter, daterend uit de XVIII eeuw. Bakstenen gebouw afgewerkt met een fries van rechte en overhoekse muizetand. Beluikte steekboogvensters in vlakke arduinen omlijstingen met sponningbeloop en steekboogvormige deuromlijsting met houten tussendorpel en waaier. De rechtertravee is een toevoegsel in de zelfde stijl. In de achtergevel, kleine muuropeningen, waaronder één houten steekboogvormig kozijnvenster. Linkerzijgevel met vlechtingen en aandak. Rechts, een veldpoort. De beide stalvleugels dateren uit de XIX eeuw. De langsschuur is gedateerd uit 1851.

Het Hof van Fourbisseur, Puydt 30

foto

Wilgendam, Beverstraat 10

fotoHet Wilgendam hof wordt heden het ‘hof van Plasman’ genoemd, dateert uit de 18e eeuw. De hoeve dateert uit de 18e eeuw, 1763 staat op de deurlatei. Ontdek de houten muurankers, de kruisvensters en de deuromlijstingen in arduin. Wilgendam is genoemd naar de oorspronkelijke eigenaar Welgedans of Welgedaan uit Bever.
Gesloten hoeve daterend uit de XVIII en XIX-XX eeuw. Eénlaags boerenhuis afgedekt met een zadeldak, gedateerd 1763 op de deurlatei. Baksteenbouw met gebruik van arduin en verankerd met houten muurankers. Gevel aan de erfzijde voorzien van drie kruisvensters van arduin overspannen met dubbele ontlastingsboogjes van baksteen. Rechthoekige deuromlijsting van arduin met bouwjaar op de nauwelijks uistekende sluitsteen en bekroond met een zeshoekig bovenlicht van baksteen met arduinen sluitsteen. In de achtergevel, houten muurankers; een rechthoekige met arduin omlijste deur en kloosterkozijnen met ontlastingsboog.

Hof van Hove, Eysbroeckstraat 2

Gesloten vierkantshoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gebetonneerde binnenplaats, uit de XIX eeuw. Een oudere kern is aanwezig in het boerenhuis en in de langschuur, die resten van vakwerkbouw behouden, o.m. de schuurpoort met uitgesneden schoorstukjes.