Herne zoekt een straatnaam voor de nieuwe verkaveling aan de Fondatelsite! 

Wie ter hoogte van het station van Herne door de Lorengstraat rijdt, heeft het ongetwijfeld al gemerkt: de oude fabriek is verdwenen en zal plaats maken voor een nieuwe verkaveling. De gemeente is dan ook op zoek naar een nieuwe straatnaam!
Historisch bekeken is de site altijd al een plaats geweest waar nijverheid centraal stond. Aan het einde van de 19e eeuw ontstond hier het ‘Atelier de Constructions métalique d’Hérinnes-lez-Enghien’. Dit bedrijf, o.a. onder leiding van Charles Mazza (ex-schepen), was gespecialiseerd in zware metaalconstructies, één van de belangrijkste industrietakken van die tijd.
Het is pas in 1969 dat Fondatel Herne het licht ziet. De fabriek verhuisde samen met zijn personeel van Bassily naar Herne en groeide hier uit tot een succesvolle ijzergieterij. Na enkele overnames liep in januari 2010 het laatste stuk van de band.
Exact 10 jaar later beslist de gemeenteraad van januari 2020 om 3 nieuwe adviesorganen op te richten: een platform omgeving, vrije tijd en welzijn. Tijdens de installatievergaderingen in maart stelden zij enkele straatnamen voor. Wat de officiële straatnaam wordt, bepalen jullie!
- (de) Charles Mazza
- (de) Gieterij
- (de) Fondatelstraat
Stem jij mee? Doe dit dan op ten laatste maandag 10 augustus 2020. Ga naar https://forms.gle/EjZ7szQSWQXSeL7u7 om je stem uit te brengen.