Slechthorend of doof in tijden van mondmaskers: maak jezelf zichtbaar

Mondmaskers zijn het nieuwe normaal. Ook voor de meer dan 600.000 Vlamingen die doof of slechthorend zijn. Daarvan communiceert bijna 99 procent in gesproken taal. Zij maken gebruik van allerhande hoorhulpmiddelen om te kunnen blijven functioneren. Kleine kanttekening: een hoortoestel werkt niet zoals een bril en is bovendien in veel gevallen onzichtbaar. Dit zal bij slechthorende/dove mensen nooit het normale gehoor vervangen. Liplezen en een aangepaste communicatie als aanvulling zijn dan ook nodig.


Wat kan je nu precies doen om communicatieproblemen zo veel mogelijk te vermijden? AHOSA vzw geeft je enkele tips om je als slechthorende/dove persoon kenbaar te maken.
 
Button
Een aantal jaren geleden nam AHOSA vzw het initiatief om samen met Printhut een button te ontwerpen die slechthorende personen kunnen dragen.
Meer info: https://ahosa.be/erbij-horen/toegankelijkheid/voor-jouw-veiligheid/badge-button-hesje
 
Mondmasker met bedrukking
Printhut maakt bedrukte mondmaskers voorzien van de print 'ik liplees en versta je niet met een mondmasker' of 'ik versta je niet, doof' met universeel symbool voor slechthorend en doof. Je kan ook zelf je kleur en opschrift kiezen.
Meer info: https://ahosa.be/artikel/mondmasker-met-bedrukking
Bedruk je herbruikbare mondmasker zelf
Heb je zelf al je eigen herbruikbare mondmasker, dan kan je bij Printhut de opdruk naar keuze bestellen en zelf je eigen mondmasker bedrukken met behulp van een strijkijzer.
Meer info: https://ahosa.be/artikel/bedruk-je-herbruikbare-mondmasker-zelf
 
Sticker met universeel doof / slechthorend symbool voor op wegwerpmondmaskers
Wegwerpmondmaskers kan je voorzien van deze ronde stickertjes met universeel doof/ slechthorend symbool, zodat mensen rondom je weten dat ze niet verstaanbaar zijn met mondmasker op. Deze worden gemaakt bij Printhut.

Meer info: https://ahosa.be/artikel/sticker-met-universeel-doof-slechthorend-symbool-voor-op-wegwerpmondmaskers
 
Blijf op de hoogte
AHOSA vzw werkt rond één thema: slechthorendheid/doofheid. Hierbij wordt één doel beoogd: inclusie van slechthorende/dove mensen die communiceren in gesproken taal in de samenleving. Op de website www.ahosa.be is er een speciale coronapagina online gezet met meer info rond communicatie, mondmaskers, audiologie, … Je kan AHOSA vzw ook volgen op sociale media. Sharing is caring… Zo helpen we elkaar.


AHOSA VZW
Ahosa vzw
Sint-Lievenspoortstraat 117
9000 Gent
09 268 26 26
Ondernemingsnummer: 450208375
RPR - Ondernemingsrechtbank Gent
www.ahosa.be
ahosa@sintlievenspoort.be