Inspiratie voor een thuisvakantie vol natuur!

Onze streek heeft heel wat verborgen landschapsparels. Natuur om in te spelen, een mooie kapel of verscholen ijskelder, een mysterieus bosje, prachtige poelen vol leven… Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei neemt je graag mee naar bekende en minder bekende plekjes. Trek je stapschoenen aan of haal je stalen ros van stal en beleef de natuur in je buurt.
 

  1.        Met stevige stappers


Even de benen strekken, een frisse neus halen, genieten van je omgeving. Op de routeplanner van het Wandelnetwerk Pajottenland, 620 km aan trage wegen, kan je zelf een wandeling uitstippelen door knooppunten te combineren of één van de suggestielussen uitproberen.Download de app Wandelknooppunt en ga op ontdekking langs één van de suggestieroutes. Natuurvereniging Natuurpunt biedt alle kaartjes van haar natuurgebieden gratis aan. Ga even kijken op www.natuurpunt.be en download wandelkaartjes uit de hele regio. Of download de Natuurpunt app dan heb je alles dadelijk mee onderweg.
Doe eens de Molenwandelroute, een wandeling van 6 kilometer langs verdwenen en bestaande molens. Een andere topper is de wandeling ‘Met de Dominicanessen langs de taalgrens’ die uitgewerkt werd door het regionaal landschap en Pasar. Tenslotte is ook de wandeling langs de landschapskubussen de moeite waard. Ontdek waar kunst en landschap hand in hand gaan…
 
  1.        Kinderen boven


Kinderen die buiten spelen, zijn blijer en gezonder. Niets leuker dan je uitleven op speelheuvels en schuilen in wilgenhutten. Test je evenwicht over boomstammen, bouwen een kamp in een speelbos… Speelnatuur tovert vrolijke kindersnoetjes tevoorschijn en prikkelt de fantasie! Hebben je kinderen interesse om bij te leren over natuur? Dan kan je een bezoekje brengen aan heel wat monumenten, musea en natuurplekken in de buurt die ook educatieve bezoeken op kindermaat hebben uitgewerkt.
Het molenaarsverleden van Herne wordt op maat van de kinderen verteld in het jeugdboek De Pajotse Molenvloek. In deze publicatie maken kinderen kennis met de molens uit de streek en worden ze gestimuleerd om zelf hun brood te bakken. Boek te koop via www.erfgoedcelpz.be/erfgoedwinkel.
  1.        Wiegende bomen


De weg naar een gezonder en gelukkiger leven leidt door het bos. Bosbaden is een concept, overgewaaid uit Japan, dat ook hier steeds meer ingang vindt. Vertraag en ontdek het bos met al je zintuigen. Geen bos in de buurt? Dan vind je rust in een van de vele prachtige boomgaarden die onze regio rijk is.
Wil je het rijke leven in en rond de boomgaard al spelend leren kennen? Dan is er het boomgaardenspel dat je kunt downloaden op de website van regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Ken je www.goedgeplukt.be trouwens al? Deze website brengt eigenaars van hoogstamfruitbomen in contact met vrijwillige plukkers. Zo kan jij aan een leuke plukactiviteit ook veel lekkers overhouden.
In de tuin van het Dominicanessenklooster ontdek je ook een bijzondere boom: De Tuttenboom. De Tuttenboom en de mooie tuin zijn een bezoekje waard. De tuin werd enkele jaren geleden heringericht met een bijen- en vlinderhoek, hagen en houtkanten, een hoogstamboomgaard en knotbomen, een kleinfruittuin met plukwanden en een insectenhotel. Wil je verkoeling zoeken onder de bomen, dan is park Ter Rijst in buurtgemeente Pepingen (Heikruis) een aanrader. Met zowel een kasteelpark en vijver als een bosreservaat biedt dit landschapspark een hedendaags lusthof voor natuur- en cultuurliefhebbers.
 
  1.        Erfgoed in de kijker


Wil je weten welk erfgoed er in jouw gemeente is? Kijk  op inventaris.onroerenderfgoed.be en zoek op je gemeente. Je zal verbaasd zijn wat er allemaal te ontdekken valt. Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei herstelt bouwkundig en houtig erfgoed in de regio, samen met de provincie Vlaams-Brabant en lokale partners.
Herne telde vroeger tal van molens. Wil je de verdwenen en huidige molens ontdekken, dan kan je de molenwandelroute (6km) doen. Duik in het molenverleden van de Buitenmolen, de Heizelmolen, de Moulin de la Garenne, de Windmolen van Smeirensmark en de Smeiersmarkmolen. Deze wandeling maakt deel uit van de Pajotse Molenbox, een verzameling van acht wandel- en fietsroutes, die te koop is via www.erfgoedcelpz.be/erfgoedwinkel, alsook in het gemeentehuis van Herne. Een ander erfgoedpareltje is het Dominicanessenklooster. Het klooster kent zijn begin in 1926 toen een 10-tal zusters de gebouwen in de Heilige Geeststraat kochten. Nu is het voormalig klooster eigendom van de gemeente en is het een plaats voor socio-culturele evenementen.
 
  1.        Ontdek de koesterburen


Je hebt meer buren dan je denkt! De Koesterburen,  planten en dieren uit onze regio die een steuntje in de rug verdienen, zijn de ambassadeurs van natuur en landschap van Pajottenland & Zennevallei. Ga op pad en spot in Herne de bittervoorn, de boerenzwaluw, de huiszwaluw, de ijsvogel, de sleedoornpage en de veldleeuwerik.
 
Nog meer tips over je streek vind je ook in PenZine, hét Pajot Zenne magazine, te vinden bij meer dan 450 verdeelpunten in de regio. Of lees alle nummers online op www.pajot-zenne.be
Samen genieten van natuur en landschap! Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei is een streekvereniging die samenwerkt met gemeenten, provincie, verenigingen en inwoners voor meer en mooiere natuur in het landschap. Ook Herne is lid en daarom kan je als inwoners terecht bij ons voor advies en tips. Meer info over deze inspirerende natuurbelevingstips en nog veel meer, vind je op www.pajot-zenne.be.