Vzw De Mark werkt met Bever-Galmaarden-Herne voor méér bomen, hagen en (klein-)fruit

Bestelbon "Vriend van het groene lint 2020 - VZW De Mark


  
Kleine landschapselementen zijn onontbeerlijk voor onze gezondheid en leefomgeving (zie titel). Bijen en vlinders zorgen niet alleen voor de bestuiving van (fruit)bomen en –struiken, maar ook voor ons dagelijks voedsel. Zo versterken we het aanbod aan lokale,verse voedselvoorziening in jouw buurt.

Gezonde tuinen met hagen en bosjes
De inheemse en gemengde hagen, heggen en bosjes leveren vele broedmogelijkheden en voedsel voor (zang)vogels. Daarnaast zorgen de hagen voor verkoeling, (wind) bescherming en wateropvang. Méér tips voor koeling en waterrecuperatie: www.vlaamsbrabant.be/ klimaatbestendige-tuinen

Oude fruitsoorten telen en oogsten
In het voorjaar geniet je van prachtige bloesems én in de zomer pluk je er de vruchten van.

Fruitbomen bestaan in vele verschillende (oude) soorten en smaken: appelaars, pruimelaars, perelaars en kerselaars. In zonnige, ruimere tuinen kan je ook perziken, abrikozen en nectarines telen.

Kleinfruit kennen we vooral onder de vorm van fruitheesters, zoals kruisbessen, bramen, frambozen, en verschillende bessen.... Van het fruit van de meeste fruitboomsoorten kan je jam, confituur, gelei of compote maken. Probeer het ook eens met het fruit van vroeger zoals moerbei, kweepeer en mispel ...

Lei– of klimfruit, plaatsbesparend
Druiven, braambessen, kiwi's en frambozen kun je ook de hoogte inleiden tegen een schutting of muur.


Snoeidemonstaties van fruitbomen en kleinfruit
Voor het onderhoud van je aangekochte plantgoed,organiseren we jaarlijks snoeidemonstraties : in het eerste kwartaal zijn pitvruchtbomen zoals de appelboom en perenboom aan de beurt. Steenvruchtbomen zoals pruimen-, kersen-, perzik- en nectarinebomen snoeien we in augustus.


Het volledig assortiment " Vriend van het Groene Lint 2020" vind je  terug op www.vzwdemark.be via het keuzemenu onder "bomenverkoop".  Bestellingen dienen geplaatst te worden voor 20 oktober 2020. 
 
Meer info nodig?  Neem dan contact op met André Prové via 
andreprove@hotmail.com of op 054/58.92.17 (18-20u)
 
Afhalen dient te gebeuren op zaterdag 7 november 2020 (10-11u) aan de gemeentelijke loods, Schoolstraat (achter Willem Tell) te Tollembeek. 
Dankzij de medewerking van gemeentebesturen Bever,Galmaarden,Herne.