fairtrade gemeente

‘Herne Solidair’ wil van de gemeente Herne een fairtrade gemeente maken. Tegen eind 2011 heeft de gemeente Herne de officiële titel van fairtrade gemeente behaald.
Om deze titel te krijgen, moest de trekkersgroep ervoor zorgen dat de gemeente aan de volgende 6 criteria voldoet.

1. Het lokale bestuur
Het personeel van de gemeente Herne drinkt op het gemeentehuis koffie van de wereldwinkel. Tijdens recepties van het gemeentebestuur wordt er fruitsap en wijn geschonken van de wereldwinkel.

2. Winkels en horeca
Een aantal winkels en horecazaken uit Herne zijn overtuigd van het concept 'eerlijke handel' en verkopen fairtrade producten.

- Prima Herne
- 't Fonteintje

3. Bedrijven en organisaties
Verenigingen en bedrijven kunnen via de wereldwinkel producten bestellen voor eetfestijnen, feestjes en dergelijke.

- Olympia schenkt fairtrade koffie voor het personeel


4. Media-aandacht
De gemeente Herne heeft reeds verscheidene keren in de kranten gestaan met de poging tot het bekomen van de titel van fairtrade gemeente. Herne solidair zal deze media-aandacht vooral bekomen bij het behalen van de titel en bij de organisatie van specifieke activiteiten. Tijdens de ‘wereldbollen’ zal Herne Solidair fair trade promoten.

5. Trekkersgroep
Herne Solidair is de trekkersgroep die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen.

6. Duurzame productie en consumptie
In de loop van 2008 zal Herne Solidair een nieuw initiatief lanceren tijdens de wereldbollen dat lokale consumptie en productie van duurzame voedingsproducten stimuleert en promoot (boerenmarkt, biotelers,..).