Ecologisch tuinieren en composteren

a)Minder grasmaaisel

* Bemest het gazon met minder stikstof :
Kijk op de verpakking naar de NPK-verhouding. Kies een laag N-getal (stikstof). Veel stikstof zorgt voor een groeiexplosie, waardoor ook het aantal maaibeurten de hoogte inschiet. Even groen gras en gegarandeerd sterker.

* Leg traaggroeiend gras aan :
Traaggroeiend gras is even groen als snelgroeiend gras. Alleen vraagt het een derde minder maaiwerk, waardoor er ook de helft minder maaisel verwerkt en afgevoerd moet worden.

* Kies uw ideaal grasmengsel:
Voor een weinig betreden grasmat kiest u siergazon (bijvoorbeeld in de voortuin).

* Voor een grasmat rond een speeltoestel geeft u de voorkeur aan speel- of traaggroeiend gazon.

* Voor een voetballer kiest u sportgazon.

* Kies voor mulchmaaien :
Laat het grasmaaisel heel fijn versnipperd tussen de grassprietjes vallen. U hoeft niet te stoppen om de opvangzak te ledigen. Zonder zak vol maaisel is het sneller maaien. De grasmat wordt natuurlijk bemest en is beter bestand tegen uitdroging.


b/ Minder snoeiafval

Bij bomen en struiken gaat u liever heel zuinig om met meststof:

Verkies een bodemverbeteraar zoals compost. Sommige planten zoals doorbloeiende rozen kan u wel bemesten. Zuiver organische meststoffen met een laag stikstofgehalte en vooral fosfor en kalium zijn dan beter.

Hagen kan u best éénmaal snoeien in juli:
In juli vermindert de groei. Wie wacht tot in juli hoeft maar één keer te snoeien en één keer groenresten te verwerken. Wat een tijdsbesparing !

Bomen en struiken geeft u best een opfrisbeurt in september
Zo groeien (fruit)bomen en tal van struiken trager aan na een snoeibeurt in september. Ideaal voor een opfrisbeurt.c/ Hergebruik van snoeiafval : Takkenwal, snipperwand of kruidenspiraal

Een takkenwal maakt u door 2 rijen van 2 m lange onbehandelde kastanjehouten palen 0,5 m in de grond te steken.
Laat 30 cm tussen de rijen en 70 cm tussen de palen. Stapel het snoeihout daartussen.
Een uitgebreide beschrijving van de werkwijze voor het vervaardigen van een takkenwal, een snipperwand of een kruidenspiraal vindt u in onze Kringlooptuinkalender en in de folder 'Kringlooptuintechnieken - Kringloopwanden'.d/ Milieuvriendelijk beschermen van planten

De ecologische slakkenkorrel op basis van ferri fosfaat (ook Ferramol genoemd) beschermt uw planten tegen slakken, maar zonder gevaar voor egels en andere dieren.

e/ Composteren

Composteren in bruin en groen

‘Groen materiaal’ is materiaal dat van zichzelf weinig structuur bezit, veel voedingsstoffen bevat en meestal een hoog vochtgehalte heeft.
Typische voorbeelden zijn grasmaaisel en groente- en fruitresten.

‘Bruin materiaal’ geeft structuur aan de compost en zijn luchtige, stugge materialen zoals stro, houtsnippers, droge herfstbladeren en dorre stengels.

Wanner je keuken- en tuinresten aan de compost toevoegt, zijn er twee aandachtspunten: wissel zoveel mogelijk bruin en groen materiaal af en tracht zo goed mogelijk met elkaar te mengen.
Niet altijd even gemakkelijk, maar probeer één of twee maal per jaar het vat of de bak helemaal leeg te maken en alles goed te mengen. Bevochtig indien nodig of voeg extra bruin materiaal toe al de compost te droog is.

Wat is wel en wat is niet composteerbaar?

WEL COMPOSTEERBAAR

Schillen van citrusvruchten en ander fruit
Aardappelschillen en andere groenteresten
Eierschalen
Doppen van noten
Keukenrolpapier
Verwelkte snijbloemen
Haagscheersel
Grasmaaisel
Kleine hoeveelheden brood
Versnipperd snoeihout
Herfstbladeren en dennennaalden
Koffiedik met (papier)filter
Theebladeren- en zakjes
Onkruid

NIET COMPOSTEERBAAR
Timmerhout
Beenderen van dierlijk afval
Aarde en zand
Saus, vet en olie
Uitwerpselen van katten en honden
Kattenbakvulling
Wegwerpluiers
Stof uit stofzuiger
As van de open haard
Kunststof
Metaal en blik
Maak de juiste keuze: compostvat, bak of hoop?

De grootte van je tuin bepaalt of je kiest voor een compostvat, een compostbak of een composthoop. Heb je geen tuin maar wil je je keukenafval toch verwerken dan kan dit dankzij de wormenbak.

Heb je een kleine tuin, 200 à 400 m², dan gebruik je best een compostvat. Je kan er het weinige tuinafval dat je hebt samen met het keukenafval in verwerken. Veel hangt af van hoe je tuin is ingericht, de oppervlakte van je gazon, het gebruik van herfstbladeren en versnipperde takken als mulchmateriaal, enz.
Is je tuin groter dan een paar honderd vierkante meter en zijn beplanting en beheer van die aard dat er heel wat tuinafval vrijkomt, dan kan je beter overstappen naar een reeks compostbakken.
Beschik je over een grote moestuin en heb je behoefte aan veel compost dan kan je jaarlijks een composthoop opzetten.

Je kan de compostvaten of -bakken bestellen bij de milieudienst. Het bedrag van 20,00 euro voor een compostvat en 30,00 euro voor een compostbak dient contant te worden betaald bij bestelling. Onze technische dienst levert deze aan huis.


Maak nuttig gebruik van je compost.
Compost gebruik je in de eerst de plaats om de bodem te verrijken met organisch materiaal. Het organisch materiaal is voedsel voor de wormen en ander bodemleven. Zij zorgen ervoor dat het organisch materiaal vermengt met de fijne gronddeeltje en zo bouwen ze een humusrijke kruimelstructuur.