FSC Hout

Het hout wat wij als particulier gebruiken, word meestal in de tuin gebruikt. Denk maar eens aan houten tuinmeubelen, tuinschuurtjes, tuinschuttingen, vlonders, bloembakken en noem maar op. Maar onbehandeld gaat het maar een paar jaar mee. Uiteindelijk rot het hout helemaal weg. Meestal wordt er aan het hout dan ook de eis gesteld dat het langer mee kan gaan en niet na een paar jaar al vervangen hoeft te worden.

Gevoelige houtsoorten (de zachte houtsoorten) krijgen daardoor een speciale behandeling met chemische middelen. Deze chemische middelen zorgen er voor dat het hout niet snel wordt aangetast en veel langer mee gaat. Deze behandeling zorgt nogal voor wat discussies. Deze chemische behandeling is namelijk erg slecht voor het milieu

Tropisch hardhout
Om deze chemische behandelingen te voorkomen wordt er vaak gekozen voor een houtsoort dat minder gevoelig is. Er wordt dan gekozen van tropisch hardhout. Tropisch hardhout bestaat uit veel verschillende soorten en wordt over het algemeen ook veel mooier gevonden als zachte houtsoorten. Tropisch hardhout heeft geen behandeling nodig om niet weg te rotten. Het is dus naturel en veel beter voor het milieu. Door de hoge vraag worden er helaas hele oerwouden er voor leeggeroofd. In de tropen vind er veel illegale kap plaats. Daardoor verdwijnen er veel bossen ongeoorloofd en daarbij ook de leefgebieden van vele dieren.

FSC keurmerk
In Noord-Europa is de bosbouw veel duurzamer. Wat er gekapt is, word meteen weer aangeplant. Hierdoor is het FSC keurmerk tot stand gekomen. FSC staat voor Forest Stewardship Council. Dit is een internationale organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleertDe FSC let er op dat bossen, zowel niet tropisch als tropisch goed worden beheerd. Word het bos goed beheerd dan krijgt de boseigenaar het recht om het FSC keurmerk te gaan dragen. Door het FSC keurmerk te dragen, kunnen de boseigenaren zich onderscheiden van degenen die dat niet doen. Onafhankelijke controleurs zien er op toe dat meubelfabrieken, zagerijen en papierfabrieken dat FSC hout niet wordt vermengd met het hout uit bossen die slecht beheerd worden of uit illegale kap.

Waarom FSC hout
Bossen zijn van onschatbare waarde. De dagelijkse producten die wij gebruiken komen oorspronkelijk uit het bos. Denk maar eens aan hout, papier, voedsel en medicijnen. De bossen houden water en grond vast. Ze zuiveren de lucht en hebben een matigend effect op het klimaat. In de bossen is veel CO2 vastgelegd. Als er veel ontbost wordt komt er CO2 vrij. Deze CO2 zorgt er voor dat het broeikaseffect versterkt wordt. In de bossen komt de grootste hoeveelheid verschillende planten en dieren voor. Honderden miljoenen mensen leven inde bossen of zijn er afhankelijk van.In bossen kunnen mensen recreëren. Dus geen bos, geen leven.


Nadelen FSC keurmerk
Het grootste nadeel van FSC gekeurde producten is dat het vaak duurder is. Dit komt doordat er mensen nodig zijn voor het gecontroleerd kappen en planten van bomen. Dan zijn er natuurlijk ook nog de controleurs en de mensen die achter het FSC keurmerk zitten. Al deze mensen moeten natuurlijk betaald worden voor wat ze doen.

Tot slot
Dus bedenk eerst goed als je hout gaat kopen, wat voor een hout je gaat kopen. In een aantal winkels kan je al bijna niet anders als FSC gekeurd hout kopen. Twijfel je.... zoek dan eerste even naar het logo. Je kan het certificaatnummer controleren op:www.fscnl.org. Koop je geen FSC gekeurd hout, bedenk dan ook wat je de natuur kan aandoen. Misschien gebruik je nu net dat stuk hout waar een paartje papegaaien in zat te broeden!