brandpreventie

Onder brandpreventie verstaat men het nemen van maatregelen ter voorkoming en beperking van brand, de gevolgen van brand en het waarborgen van de ontvluchting van personen.

Brandpreventie begint bij de mensen zelf, zij nemen de risico's waardoor een brand kan ontstaan.

brandpreventieadviseur

Per dag zijn er in België 27 branden, per jaar zijn er meer dan 100 dodelijke slachtoffers door brand. Het is overduidelijk dat brandpreventie van groot belang is. De preventieadviseurs spelen een sleutelrol in deze materie door neutraal en kosteloos advies te geven als antwoord op specifieke vragen of naar aanleiding van een brandpreventiebezoek aan de woning van burgers.

De Algemene Directie Veiligheid en Preventie heeft een elektronisch loket ontwikkeld waarmee de burger een preventiedienst kan aanvragen in de gemeente waar hij/zij woont. Dit loket stelt volgende diensten voor:
- aanvraag voor een brandpreventiebezoek thuis
- aanvraag voor een informatiesessie
- een vraag stellen

Concreet kan de burger surfen naar http://www.brandpreventieadviseur.be

het gebruik van een branddeken

fotoEen branddeken steekt opgevouwen in een ronde of rechthoekige houder die bij voorkeur een rode kleur heeft. Ze zijn vervaardigd uit een onbrandbare stof en zijn in verschillende formaten verkrijgbaar.

Branddekens kunnen vooral hun nut bewijzen in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan een frietketelbrand. Het is absoluut af te raden om brandende olie te blussen met water. Door toevoeging van water ontstaat er een vuurbal die de brand naar de hele ruimte kan doen overslaan. Het beste is om een vochtige handdoek of een branddeken te gebruiken.
Een branddeken bewaar je het best op een plaats in de keuken waar u snel bij kunt. Belangrijk is om de instructies voor het gebruik van dergelijk deken, vooraf te lezen. Op het moment van een brandje kan er paniek ontstaan waardoor er geen tijd is om dit nog te doen.

Hoe moet je zo'n deken gebruiken?
Neem het doek bij de punten vast en zorg dat je handen beschermd zijn. Leg het rustig op de beginnende brand. Zorg ervoor dat de gehele brandhaard bedekt is tot het vuur gedoofd is en ook de hitte is verdwenen.
Met een branddeken kan je ook de brandende kleding van personen doven. Wikkel de persoon hiervoor strak in het deken.

Tips bij het gebruik van een branddeken
1. Hang de houder met het branddeken in de keuken op een gemakkelijk bereikbare plaats.
2. Bevestig hem op een hoogte die afhankelijk is van je eigen grootte en van de afmetingen van het deken. Er moet ook nog voldoende ruimte vrij zijn om het deken uit de houder te trekken zonder dat het ergens blijft achterhangen.
3. Volgens de Europese norm EN 1869 moet je het blusdeken weggooien en vervangen nadat je het hebt gebruikt voor het blussen van een brand. In plaats van een branddeken kan je ook een vochtige, niet-synthetische dweil gebruiken.

Voor meer informatie en een lijst van materialen die in aanmerking komen, kan je terecht op www.besafe.be