preventie

inbraakpreventie

Er zijn een aantal tips die je best in acht neemt als je geen ongewenst bezoek wil uitnodigen. Alle  preventietips i.v.m. inbraak of diefstal vindt u op de pagina inbraakpreventie.

U bent toch bestolen? Dan kan het een tijdje duren alvorens alle rompslomp achter de rug is om al uw papieren terug op te vragen. Op de pagina  'wat te doen bij diefstal' vindt u een stappenplan met tips om deze papierwinkel snel in orde te brengen.


Registeren van voorwerpen


Om gestolen goederen makkelijker te kunnen opsporen, raden we u aan om de kenmerken van dure of zeldzame voorwerpen te noteren of zelfs van een merkteken te voorzien. Gemerkte zaken zijn dan ook niet meer zo interessant om te stelen. Ze dragen dan immers een naam en identiteitskaart met zich mee.

Een registratieformulier “Save your numbers” voor waardevolle voorwerpen kan u downloaden via de website http://www.besafe.be bij de publicaties. Sommige politiezones beschikken over een set graveerpennen voor het merken van voorwerpen dat voor de burger ter beschikking ligt. Maak er gebruik van.
Voor kunstwerken, juwelen en antiquiteiten is er een apart formulier voorzien, eveneens te downloaden via de website.

Wist u dat het ook mogelijk is om een apart registratieformulier aan te vragen specifiek voor werfvoorwerpen? U kan dit formulier “Diefstal en vandalisme op bouwwerven” downloaden van de bovenstaande site.

brandpreventie

Soms loopt het al eens fout: een handdoek die te dicht bij het fornuis ligt vat vuur, een kaars valt om op een stapel papier... Een brandje is snel gemaakt, maar minder snel terug gedoofd. Het is belangrijk om altijd waakzaam te blijven indien je met vuur te maken hebt.

Op de pagina brandpreventie vindt u een aantal tips over hoe u op een rustige manier dient te reageren bij brand.