vaccinaties

blijf uit de greep van griep

Een griepvirus is zeer besmettelijk en gaat gemakkelijk van de ene persoon naar de andere. Griep lijkt op een zware verkoudheid maar is niet hetzelfde! Griep begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Meestal heb je een droge hoest en een loopneus en doet gans je lichaam pijn.

Als je ouder bent dan 65 jaar dan is het sterk aan te raden elk jaar een griepprik te halen. Deze prik kan griep in de meeste gevallen voorkomen. Als je toch griep krijgt, dan zorgt de prik ervoor dat de ziekte minder ernstig verloopt.

In de maanden oktober en november is het voor mensen met diabetis en met een long-, hart-, lever- of nierziekte sterk aangeraden om zich tegen griep te laten vaccineren.
De beste tijd om je in te enten is tussen half oktober en half november. Voor meer informatie neem je best contact op met je huisarts.

Elk jaar organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie een Europese Vaccinatieweek om in zo veel mogelijk landen het belang van vaccinatie onder de aandacht te brengen.

Meer informatie:
Vlaamse agentschap zorg en gezondheid
of bij uw huisarts en apotheker

http://www.griepvaccinatie.be/. U kunt met uw vragen ook terecht bij het informatienummer van de Vlaamse overheid: 1700

pneumokokken

De pneumokok is de bacterie die voor de meeste longontstekingen verantwoordelijk is en kan behoorlijk agressief uit de hoek komen. Het risico op een pneumokokkeninfectie en ook de ernst van een dergelijke infectie stijgen met de leeftijd.

Sedert 1995 bestaat in België een vaccin tegen pneumokokkeninfecties. Vanaf 60 jaar is het aanbevolen om je in te enten tegen pneumokokken (longontsteking). Je informeert je best bij je huisarts.osteoporose

Oudere mensen en dan vooral vrouwen, breken gemakkelijker een pols of een heup. Ze worden ook kleiner en beginnen krom te lopen. Dit zijn symptomen van osteoporose. Osteoporose doet de beendermassa verminderen en de beenderen worden poreus.

Hoe ouder je wordt, hoe meer bot verloren gaat. Bij vrouwen verloopt dit proces vanaf de menopauze sneller dan bij mannen. Vanaf 50 jaar loopt 10% van de vrouwen een verhoogd risico op breuken door osteoporose en in de leeftijdsgroep van 65 tot 74 jaar zijn zowat 40% van de vrouwen “risicopersonen” voor osteoporotische breuken.

Je kan osteoporose tegengaan door:
- een evenwichtige voeding met een voldoende inname van calcium
- lichaamsbeweging zoals wandelen, lopen, dansen en zelfs tuinieren
stimuleren de aanmaak van botweefsel
- in sommige gevallen kunnen geneesmiddelen het proces van botafbraak
inperken.
Je kan altijd voor bijkomende informatie terecht bij je huisarts.