inbraakpreventie

Bij het woord inbraakpreventie denken we meestal aan zware sloten en dure alarminstallaties. Nochtans kan je met het nemen van een aantal eenvoudige maatregelen de kans op een inbraak verminderen!

subsidie inbraakpreventie

Binnen de perken van het bedrag dat daartoe is voorzien op de jaarlijkse
begroting verleent het College van burgemeester en Schepenen een eenmalige
premie aan personen die technopreventieve maatregelen nemen ter beveiliging van
hun pafticuliere woning, gelegen op hetg rondgebÍed van Herne, en díe hiertoe een
aanvraag hebben ingediend.

De premie bedraagt 25% van de netto-aankoop en/of installatiekosten uitgevoerd
vanaf 1 januari 2009 en dit met een maximumbedrag van € 150,00 + 2 rookmelders
(en/of CO-meter).

Klik hier voor het volledige reglement 'gemeentelijke premie voor inbraakpreventie'

Hier vindt u het aanvraagformulier inbraakpreventie

op vakantie?

Een overvolle brievenbus is een duidelijk teken dat u al enige tijd niet meer bent thuis geweest. Een potentiële inbreker ziet dit uiteraard ook. Vraag aan familie of vrienden of ze regelmatig de brievenbus willen ledigen tijdens uw afwezigheid.

Laat ‘s avonds af en toe een licht branden. Er zijn verschillende timers op de markt die u kan afstellen zodat er op bepaalde momenten een licht aanspringt. Dit geeft op zijn minst het vermoeden dat er iemand thuis is.

Indien uw woning over een toegangshek beschikt, zorg er dan voor dat dit afgesloten is met een hangslot of een cilinderslot.

Indien u over een vensterdeur beschikt in uw living, schuif dan tijdens uw afwezigheid een houten of metalen profiel in de onderste rail van de schuifdeur om deze te blokkeren.

sleutels

Bewijs de dief geen diensten! Hang geen label met adres, naam of telefoonnummer aan je sleutels. Dat is namelijk een handig hulpmiddel voor de dief! Zijn je sleutels toch zoek geraakt, laat je slot of cilinder dan vervangen.

Laat uw sleutels niet rondslingeren. Opteer zeker niet om de sleutel onder de mat of in een bloembak te verbergen.

omgeving

Zorg er in de eerste plaats voor dat uw tuinhuis gesloten is. Meestal vindt een inbreker er zaken in die hij kan gebruiken. Laat ook geen materiaal (ladder, bezem,…) achter in uw tuin. Ook van deze middelen maakt een inbreker handig gebruik!

Beter een goede buur....Een goede buur is beter dan een verre vriend. Een gepaste nieuwsgierigheid voor wat er op straat en bij de buur gebeurt is een nuttige maatregel om diefstal te voorkomen. Wanneer u verdachte voertuigen of personen ziet, die vreemd zijn aan de buurt, houd dan een oogje in het zeil en verwittig indien nodig de politie.

Zelfs al verlaat u uw woning maar even, sluit ramen en deuren goed af. Een dief heeft vaak maar enkele minuten nodig om goederen uit uw woning mee te nemen.

auto

Laat niets achter in uw wagen! Neem altijd uw waardevolle voorwerpen (GPS, laptop, handtassen, jassen, fototoestellen,…) mee. Zijn deze voorwerpen echter te omvangrijk, berg ze dan op in de koffer van uw wagen op het moment van vertrek. Zo brengt u niemand op het idee in uw wagen in te breken. Laat nooit de sleutel in het contact, zelfs niet voor even (bezoek aan bakker,…). Verstop ook nooit een reservesleutel op een "geheime" plaats in de wagen (zoals bijvoorbeeld onder de zetel).

fiets

tekeningZorg steeds voor een stevig extra fietsslot. Enkel gebruik maken van het fietsslot is niet voldoende aangezien dieven de fiets eenvoudig kunnen optillen en meenemen. Gebruik steeds het stevige fietsslot, ook al ben je maar een paar minuutjes weg. Leg je fiets altijd vast aan het fietsenrek. Op die manier kan de fiets niet zomaar opgetild en meegenomen worden.

Laat je fiets graveren door de lokale politie of de gemeentelijke preventiedienst. Hierbij wordt het persoonlijk rijksregisternummer, dat je kan terugvinden op de identiteitskaart of SIS-kaart, in het fietskader gegraveerd. De gravure op het fietskader kan niet verwijderd worden en maakt de tweewieler minder aantrekkelijk voor dieven.
Als een fiets toch gestolen en teruggevonden wordt, kan deze makkelijk via het gegraveerde nummer terugbezorgd worden aan de eigenaar, waar die ook woont. Geef een fietsdiefstal steeds aan bij de lokale politie.