borstkankerscreening

De Vlaamse overheid maakt van de strijd tegen borstkanker een prioriteit.
Sedert 2001 kan elke vrouw van 50 tot en met 69 jaar om de twee jaar gratis een kwaliteitsvolle mammografie (röntgenfoto van de borsten) laten nemen.

Borstkanker is immers de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar. Hoe vroeger borstkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op volledige genezing. Zelfs als je nog nooit last van je borsten hebt gehad, laat je best een mammografie nemen. Je kan dit doen via een doktersattest van je huisarts of je wacht de brief van het Vlaams Centrum voor kankerbestrijding af.

Een mammografie wordt in elke dienst genomen door een vrouwelijke verpleegkundige of radiologe. Een mammografisch onderzoek duurt 15 tot 20 minuten.

Voor een bezoek aan de radiologische dienst wordt vooraf een afspraak gemaakt zodat zeker een verpleegkundige aanwezig kan zijn voor de uitleg. Er kan met de dienst overlegd worden om de mogelijkheid te bespreken met enkele vrouwen samen een mammografie te laten nemen.

Natuurlijk is het belangrijk dat je regelmatig zelfonderzoek doet. Merk je iets verdachts aan je borsten, heb je klachten of voel je je ongerust, ga dan zo vlug mogelijk naar je huisarts of gynaecoloog.