kerken en kapellen

Sint-Petrus en Pauluskerk

Sint-Petrus en Paulus kerkDe Romaans gothische Sint-Petrus en Pauluskerk is gelegen in de kerkstraat te Herne.
Voor meer informatie klik hier.


Sint-Pieterkerk

Sint-Pieterkerk SPKIn bouwkundig opzicht is de Sint-Pieterskerk te Sint-Pieters-Kapelle een boeiend complex met vermenging van heel wat stijlinvloeden. Ze is als het ware een bloemlezing van tien eeuwen kerkelijke plattelandsarchitectuur.
Voor meer informatie klik hier.

Sint-Niklaaskerk

Sint-Niklaaskerk HerfelingenDe Sint-Niklaaskerk te Herfelingen, uit 1781, is een classicistisch gebouw in baksteen op een kalkstenen sokkel. Het gebedshuis, waarvan de torenspits ontbreekt, werd in 1904 nogal ingrijpend verbouwd. Het is gelegen in een bijzonder rustige omgeving, centraal op een vierzijdig pleintje (het voormalige kerkhof) met enkele fraaie 18de- en 19de-eeuwse gevels als decor.
Voor meer informatie klik hier


Kapel OLV van 7 weeën

Kapel OLV van 7 weeënGelegen te Sint-Pieters-Kapelle langs de Geraardbergsesteenweg tegenover Hellingen. Bijzondere fraaie, barokke bedevaartkapel uit 1663.
Voor meer informatie klik hier.


Kapel OLV van bijstand

Gelegen in de Geraardsbergsestraat in Sint-Pieters-Kapelle. Ook Kapel van Carolus De Mol genoemd. Uitgevoerd in neobarok getinte stijl met voluten. Onlangs gerestaureerd. Bijzonder waardevol cultuurhistorisch element als voorbeeld van 19de eeuwse knekelhuismystiek.
Voor meer informatie klik hier


De Stomme Kapelle

de stomme kapelleDe stomme kapelle is gelegen in de onmiddelllijke omgeving van het Kartuizerklooster, meer bepaald langs de veldweg, ook "Stomme Ommegang" genoemd, die de Kapellestraat met de Ninoofsesteenweg verbindt.
Voor meer informatie klik hier


Kapel Onze-Lieve-Vrouw Kokejane

Kapel Onze-Lieve-Vrouw KokejaneIn het centrum van Kokejane, op het kruispunt met de Romeinse heirbaan, die de weg "Herne-Lettelingen" met de baan naar Edingen verbindt, naast de vroegere herberg "In het Zwart Paard", staat een kamerkapel, eigendom van de gemeente Herne, volgens de documenten uit de 15de eeuw (1475).
Voor meer informatie klik hier


Kamerkapel Molenstraat

Kapel MolenstraatEen toegankelijke kamerkapel, ter ere van de H. Maria, staat op het kruispunt van de Molenstraat en de Tweekapellenstraat. Deze kapel heeft boven de smeedijzeren toegangsdeur een merkwaardig arduinen kruis.
Voor meer informatie klik hier.

kerkhof Edingen

DSC09688Het kerkhof van Edingen is gelegen op de Edingsesteenweg te Herne. Dit kerkhof is een bezoek waard voor alle liefhebbers van overblijfselen van de eerste en tweede wereldoorlog. Hier liggen immers vele Engelse soldaten begraven. Het kerkhof heeft ook een eigen kapel en gedenksteen voor de gesneuvelden.
Foto's kerkhof Edingen