800 jaar keur Herne


Een mijlpaal in de geschiedenis vond 800 jaar geleden plaats, meer bepaald in oktober 1211, toen de vrijheidskeur werd verleend en plechtig werd overgedragen in de Sint-Pieterskerk. Deze keur ging uit van Inglebertus dictus dominus de Aienghyen, Engelbert, heer van Edingen, en bepaalde dat hij alle vrije mannen binnen zijn domein vrijstelde van het recht van de dode hand (het recht van de heer om het 'beste stuk' uit een erfenis te kiezen) en de taille (een belasting), mits ze hem jaarlijks op Sint-Maarten een vergoeding van twee solidi betaalden per bunder land die zij binnen zijn domein bewerkten.  

Naar aanleiding van dit historisch feit, goot Dr. H. Vandormael een summier overzicht van de geschiedenis van Herne en zijn deelgemeenten in een boek, onder de vorm van een kroniek, een chronologisch overzicht dat begint bij de oudste geschiedenis en eindigt op de dag van vandaag. Hier defileren de heren van Edingen, de hoge omes - en dames - die Herne met een bezoek vereerden, de kartuizers met hun belangrijke gasten, weldoeners en belagers, burgemeesters, geestelijken, missionarissen, opvoeders, beeldende kunstenaars, musici, schrijvers en dichters,... Niet alleen zij krijgen aandacht, ook andere passeren de revue: gewone mensen in hun dagelijks bestaan, maar ook deugnieten en vechtersbazen, stropers en misdadigers, tot en met... de smurfen!
De kroniek tekent aldus ook het dagelijkse leven van de gemeentenaren, wel en wee, vreugde en leed, en is tevens het verhaal van het rijke verenigingleven dat onze gemeente kenmerkt.
Deze kroniek is nog steeds te koop voor € 23 in de bibliotheek "Petrus Naghel" of aan de balie van de dienst vrije tijd in het gemeentehuis. Naar aanleiding van 800 jaar Keur werden ook oude postkaarten uitgegeven die ook nog steeds te koop zijn aan de balie vrije tijd. Voor een pakje met 5 postkaarten, betaalt u € 6.