Vlaams-Brabant steunt ‘Beloofd’- campagne tegen afleiding in het verkeer

In september controleerden de politiediensten in de provincie Vlaams-Brabant op rijden onder invloed van alcohol en op afleiding. Hiermee sluit de provincie aan op de campagne ‘Beloofd’ van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Deze wordt gevoerd van 8 oktober tot 11 november. De campagne sensibiliseert voor afleiding achter het stuur door gebruik van gsm of smartphone. Afleiding achter het stuur wordt aanzien als de nieuwe ‘killer’ in het verkeer. Nochtans kunnen we met enkele vuistregels ons gsm-gebruik veel veiliger maken.
Afleiding een belangrijke verkeerskiller
Bellen, sms’en of berichten verzenden of lezen achter het stuur zijn handelingen die onze aandacht op de weg verminderen (minder oog voor verkeersborden, voorrang verlenen of andere weggebruikers). We hebben een tragere reactiesnelheid en merken veranderingen in verkeerssituaties later op. Zelfs handenvrij bellen is bijna even risicovol als bellen met de gsm in de hand.

Bedienen van gsm of smartphone aan het stuur leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer: als je belt tijdens het rijden, loop je tot 4 keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken. Ook berichten typen aan het stuur is gevaarlijk. Om een berichtje te typen, kijk je gemiddeld 5 seconden niet naar de weg. Dat vergroot je risico op een ongeval maar liefst 23 keer!
Voorkom afleiding : enkele tips:
-          Schakel het geluid van jouw gsm uit voordat je vertrekt.
-          Leg de gsm of smartphone uit het gezichtsveld en buiten handbereik.
-          Download de app voor veilig rijden:op elk toestel is een instelling beschikbaar om de smartphone geheel of gedeeltelijk te blokkeren tijdens het rijden.
-          Als je handenvrij wil bellen, schakel vóór het vertrek de bluetooth-functie in.
 
Wat zegt het verkeersreglement over gsm-gebruik?
Het verkeersreglement zegt dat je als bestuurder geen gebruik mag maken van een draagbare telefoon die je in de hand houdt. Dat is alleen toegelaten als je geparkeerd bent of stilstaat. Handenvrij bellen is wel toegelaten maar ook hierbij vermindert jouw aandacht op de weg.

Bestraffing van gsm aan het stuur
Rijden met een gsm of smartphone in de hand is een groot risico voor de verkeersveiligheid en daarom verboden in ons land. Doe je het toch, dan riskeer je een geldelijke sanctie vanwege de overheid tot zelfs 2000 euro. Ook kan de rechter een rijverbod uitspreken.

Meer info?
www.vlaamsbrabant.be/verkeersveiligheid
www.beloofd.be